torsdag 18 april 2013

Toalettvalet



Hej!

Vi tänkte berätta om något spännande som vi sysslar med just nu! 

Vi vet att det är många som tycker att toaletterna i vår skola är tråkiga och inte särskilt fräscha, därför bestämde sig klassen för att försöka ändra på det. Vi drog då igång -Toalettvalet!

Såhär började det. 

1. Vi gick till elevforum och berättade att vi ville att toaletterna skulle målas om. Vår rektor sa då att det säkert gick att ordna, men hur ska skolans alla elever kunna komma överens om en färg som alla gillar?!
På ett klassforum, där vi pratar i klassen om saker vi vill förändra, kom vi fram till att vi kan ha ett val, ett sånt där som vuxna har när de ska rösta in partier till Riksdagen. Flera av oss i klassen har varit med våra föräldrar när de har röstat, så vi hade ganska bra koll på hur det gick till. Vår lärare sa att vi kunde ordna ett val, om vi lovade att själva ta ansvar för det. Klart vi kan, vi är ju äldst på lågstadiet!

2. Vi fick alla 28 rita ett varsitt förslag på hur vi tyckte toaletterna skulle se ut. 

 Såhär såg några av förslagen ut. 

3. Nu var det dags för oss att rösta! Vi fick rösta på de förslag som vi tyckte var bäst. Vi kom fram till 9 st olika förslag. 

4. Klassen bildade nu 9 st olika partier och vi blev 3 barn i varje parti som kunde hjälpas åt. Nu började det kluriga arbetet med att komma på hur vi skulle få dem andra barnen i skolan att rösta på just vårt parti, allas förslag var ju så himla bra!

5. Tillsammans i klassen pratade vi om hur det går till innan ett riksdagsval. Vi kom på att många partier brukar ha egna affischer, slogans, symboler och liknande. Dessutom behöver ju varje parti ha ett namn och ett partiprogram. Vi skrev upp på tavlan, förslag på saker vi kan göra för att andra ska märka oss. Vi numrerade också våra förslag, utifrån vilket som var viktigast att börja med. Sen var det upp till våra partier att komma överens om vilka saker vi ville göra. Vissa partier valde att göra affisch och slogans och andra bestämde sig även för att bygga en modell av toaletterna. 
 Det här var våra förslag!

6. Sen var det bara att sätta igång! Vi fick själva bestämma om vi ville göra några eller alla de olika punkterna och hur vi i så fall skulle göra detta. 

Vi är nu i full gång och här kommer lite bilder så ni får se hur det kan se ut om dagarna, klicka på dem så blir de större! 
Hej då!
  
  
 


2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Jag håller med Erik! Den blir ännu snyggare med alla era fina arbeten!

      Radera